V minulom blogu Môže naša strava ovplyvniť pleť a byť príčinou tvorby akné? Dnes vám prinášame tri chutné a zdravé recepty vhodné pri potravinových alergiách. Recepty sú z knihy Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ. Kúpite tu.
POHÁNKOVÉ PALACINKY S OVOCÍM A ČOKOLÁDOU
Palacinky na raňajky sú vhodnou obmenou klasických raňajkových kaší, či cereálií. Ľudia s potravinovými intoleranciami a alergiami sa nemusia tejto pochúťky vzdať. Príprava palacinky je jednoduchá, rozdiel je iba v predpríprave cestíčka, ktoré si môžete zamiešať už večer. Výhodou takýchto palaciniek je, že sú bez lepku, bez vajec a bez mlieky, jednoducho surovín, ktoré sú veľmi častým alergénom.
INGREDIENCIE:
- 200 ml ryžového nápoja, alebo mandľového, špaldového. Ak nemáte alergiu na mlieko, môžete použiť aj mlieko. A ak nemáte doma žiaden nápoj palacinky pripravíte aj s vodou
- 100 g pohánkovej múky
- 5 g repkového oleja na opekanie
- 3 g morskej soli
- 30 g malinového džemu alebo iného podľa chuti
- 10 g kvalitnej horkej čokolády
- 10 g orechov podľa chuti
- 140g čerstvého ovocia
POSTUP:
Pohánkovú múku zmiešajte s ryžovým nápojom na hladké cestíčko a nechajte ho 4 hodiny oddychovať prikryté na kuchynskej linke. Múka sa dobre previaže s tekutinou a preto nie sú potrebné vajcia. Môžete mierne osoliť. Po 4 hodinách upečte na panvici s nelepivým povrchom 4 palacinky. Palacinky natrite malinovým džemom a naplňte nakrájaným ovocím. Preložte ich a posypte nastrúhanou horkou čokoládou a nasekanými orechmi. Ak nechcete palacinky s ovocím, pripravte si ich s tvarohom, alebo na slano s avokádom a zeleninou.
Výživové hodnoty: 461kcal, Sacharidy: 77g, Bielkoviny: 9g, Tuky: 13g
MRKVOVÁ NÁTIERKA
Táto nátierka je netradičná, nepoužíva sa v nej maslo, margarín, ani tvaroh, či syr.
INGREDIENCIE:
- 400g sladšej mrkvy, karotky
- 15g jarnej cibuľky
- šťava z jednej limetky prípadne citróna
- 2 lyžice sezamových semiačok
- petržlenovú vňať
- 2-3 čajové lyžičky sezamovej pasty – tahini (podľa chuti)
- soľ, korenie, mletý koriander
POSTUP:
Mrkvu očistite, nakrájajte na kolieska cca1 cm hrubé a varte na miernom plameni cca 10 minút. Mrkva nemá byť rozvarená, ale uvarená „al dente“. Po uvarení zlejte vodu a nechajte trochu vychladnúť. Medzitým nakrájajte najemno cibuľku, petržlenovú vňať. V mixéri rozmixujte mrkvu na pyré, pridajte cibuľku, petržlenovú vňať a dochuťte šťavou z limetky, tahini pastou, soľou, korením a koriandrom. Sezamové semiačka opražte na suchej panvici. Podávajte najlepšie s čerstvým ražným chlebíkom, zeleninou, posypané opraženým sezamom.
Výživové hodnoty: 70 kcal, Sacharidy: 7 g, Bielkoviny: 2 g, Tuky: 3 g
PŠENOVÝ NÁKYP SO SUŠENÝM OVOCÍM A TOFU
INGREDIENCIE:
- 200 g pšena (prosa)
- 200 ml špaldového mlieka
- 120 g tofu natural
- 1 vanilkový cukor
- polovica vanilkového lusku
- 30 g sušených fíg
- 30 g sušených marhúľ
- 30 g sušených sliviek
- 30 g sušených brusníc
- 2 g mletej škorice
- 30 g trstinového cukru
- 20 g masla alebo ghí
- 2 vajcia
- slivkový kompót
POSTUP:
Pšeno prepláchnite vriacou vodou, aby sa stratila horká chuť. Uvarte ho podľa návodu, pozor, nerozvarte ho. Sušené ovocie nakrájajte na drobné kúsky, tofu nastrúhajte. Uvarené pšeno a ovocnú zmes zmiešajte. Rozšľahajte vajcia s cukrom a primiešajte do zmesi pšena a ovocia. Zmes zarovnajte do zapekacej misky, ktorú ste vytreli maslom. Pečte v horúcej rúre pri 200 stupňoch Celzia cca 25 minút. Pred podávaním posypte nákyp škoricou a vanilkovým cukrom. Podávajte so slivkovým kompótom.
Výživové hodnoty 431 kcal, Sacharidy: 69,3 g, Bielkoviny: 15 g, Tuky: 11,7 g