Veľká noc
Vedeli ste, že jej pôvodný názov pochádza zo slova pésah, ktoré označuje starožidovský sviatok? Navyše Veľká noc v porovnaní s Vianocami predstavuje pohyblivý sviatok, ktorého dátum ovplyvňuje mesiac. Veľkonočná nedeľa sa oslavuje vždy ako prvá nedeľa po splne mesiaca, ktorý nastane prvý po dátume jarnej rovnodennosti.
Zvyky a tradície alebo " Šibi ryby, mastné ryby, kus koláča od korbáča,..."
Veľkú noc tvoria tieto dni: Kvetná nedeľa, Zelený štvrtok, Veľký piatok, Biela sobota, Veľkonočná nedeľa a Veľkonočný pondelok. Ku každému dňu sa viažu presné zvyky a obyčaje, ktoré sa líšia kraj od kraja. Napríklad v Anglosaských krajinách hľadajú veľkonočné vajíčko, alebo zajačika, u nás na Slovensku šibeme a oblievame dievčatá. Nie je možné povedať, ktoré zvyky sú múdrejšie či lepšie. Asi pre každého z nás sú najkrajšie tie, ktoré si pamätá od malička. Typické zvyky na Slovensku sú oblievanie a šibanie korbáčom. Mladší či starší chlapci alebo chlapi chodia od domu k domu, od rodiny k rodine a na znak zdravia, oblievajú a prúteným korbáčom vyšibú každú ženu v dome. Za odmenu kedysi dostávali ručne maľovanú či zdobenú kraslicu, v dnešnej dobe skôr čokoládové vajíčko a peniaze. Kedysi sa vajíčka zdobili ručne, jednoduchými vzormi. Predtým sa niekoľko týždňov zbierali, vyfukovali a potom spoločne pripravovali rôznymi technikami. Okrem klasického maľovania sa napríklad obaľovali vlnou, slamou, alebo sa do nich ornamenty vŕtajú. Samozrejme hlavne pre deti je jednoduché vyzdobiť kraslice nálepkami, škrabaním, alebo voskom z rozpustených voskoviek. Isté obdoby kraslíc sa našli aj v dejinách Číňanov a Egypťanov. No farbenie vajíčok je najviac späté so slovanskými krajinami. Kedysi sa kraslice farbili väčšinou na červeno, čo sa viaže k cirkevnému významu.
Ako sa na Veľkú noc pripraviť?
Dnes si už môžeme kúpiť všetko hotové. Od rôznorodej výzdoby, korbáčov až po upečeného barančeka, ktorý rovnako patrí k nenahraditeľným symbolom Veľkej noci, podobne ako aj veľký čokoládový zajačik. Čaro domácej výroby sa vracia a z časti je to možno spôsobené aj situáciou, lebo aktuálne nie je nič lepšie, ako tráviť čas s najbližšími. Prinášame vám tipy, ako stráviť čas s rodinou a zároveň si priniesť kúsok jari do domácnosti:
- doprajte si svoj beauty deň
- vyzdobte si dvere a svoj domov jarnými dekoráciami a kvetinami. Kvetiny prinášajú do domu pohodu
- vyfukujte vajcia a zdobte starými technikami
- zasaďte si kvetiny
- maľujte obrázky
- upleťte si korbáč
- hrajte spoločenské hry
- pečte a zapájajte celú rodinu (recept na tortičku s baránkom z marshmallow nájdete pod galériou)
- urobte jarné upratovanie, vytrieďte si šatník
- doprajte si zaslúžený oddych napríklad v podobe skvelej masáži v Inštitúte zdravia a krásy FRAIS
INGREDIENCIE
4 ks
|
vajcia
|
200 g
|
horkej čokolády Lindt (minimálne 72% ja robievam z 90%)
|
130 g
|
maslo
|
1x
|
prášok do pečiva (odporúčame Đobrý Kuchár)
|
100 g
|
múky - hladká špeciál 00
|
200 g
|
práškový cukor
|
POSTUP
Čokoládu rozpustíme s maslom.
Mixérom zmixujeme vajcia s práškom do pečiva - nie je potrebné robiť sneh.
Separátne v miske zmiešame múku s kypriacim práškom a následne ju pomaly počas ručného miešania metličkou vmiešavame do vajec a cukru. Na záver počas miešania vlievame rozpustenú čokoládu.
Pečieme na 180 stupňov max 25 min, nie dlhšie, lebo sa prepáli čokoláda 🙂 tí čo bývajú v Bratislave, dobre vedia, ako vie Figaro smrdieť, tak nechcite aby tak smrdela vaša bábovka.
Po vytiahnutí z rúry necháme bábovku odpočinúť 2 hodiny, vyklopíme a prikryjeme utierkou. Ak to urobíte skôr, horúca bábovka sa rozpadne. Ak by ste ju nechali vo forme počas noci, tak sa prilepí o formu a tiež sa na druhý deň rozpadne ako ju budete odtiaľ vyťahovať násilím von. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Bábovka ostane vláčna počas celého týždňa - ale garantujem vám, že tak dlho vám nevydrží, lebo je famózna
RECEPT: @nemehlo_v_kuchyni
INGREDIENCIE
120 g | lieskových orechov - bez šupky |
70 g | kešu orechov |
25 g | kakao v prášku (odporúčame Đobrý Kuchár) |
štipka | soli |
180 g | odkôstkovaných datlí |
60 g | čokoládová oriešková nátierka (alebo čokoládovo-orechové maslo) |
1 ČL | vanilkovej esencie |
INGREDIENCIE NA GANACHE
40 g | čokoládová oriešková nátierka (alebo čokoládovo-orechové maslo) |
60 g | odkôstkovaných datlí |
1 PL | rastlinného mlieka |
1 PL | kokosového oleja, rozpustená |
INGREDIENCIE NA ZDOBENIE
25 g | lieskových orechov - bez šupky |
štipka | vločky soli |
POSTUP
Rúru predhreme na 180°C a na veľký plech na pečenie rozložíme lieskové oriešky a kešu. Pražíme 10-12 minút, kým nebudú voňavé, za stáleho premiešavania. Ďatle namočíme na 10 minút do vriacej vody a potom scedíme.
Pridáme orestované orechy do kuchynského robota a rozmixujeme na jemné kúsky. Pridáme kakao, soľ, ďatle, čokoládovú lieskovoorieškovú nátierku, vanilku a zmiešame, aby vzniklo lepkavé cesto.
Nalejeme brownie zmes pekáča vyloženého papierom na pečenie (cca 10 cm x 20 cm) a silno stláčame, aby sa vytvorila rovnomerná základná vrstva. Necháme oddychovať v chladničke cca 30 minút.
Ganache polevu urobíme tak, že ďatle najskôr namočíme na 10 minút do vriacej vody a scedíme, rovnako ako predtým. Pridáme ich do malej misky s čokoládovou nátierkou, rastlinným mliekom a kokosovým olejom a spracujeme ich na hodvábne hladkú konzistenciu.
Ganache rozotrieme na brownie základ, posypeme nasekanými lieskovými orechmi a soľou. Necháme 1 - 2 hodiny v chladničke.