Novinky

Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ

  • 10.02.2021

„Čo je pre jedného človeka potravou, pre iného môže byť prudkým jedom…“ T.L.Carus

V minulom blogu Môže naša strava ovplyvniť pleť a byť príčinou tvorby akné? Dnes vám prinášame tri chutné a zdravé recepty vhodné pri potravinových alergiách. Recepty sú z knihy Aby strava neškodila, jedlo ako priateľ. Kúpite tu.

POHÁNKOVÉ PALACINKY S OVOCÍM A ČOKOLÁDOU

Palacinky na raňajky sú vhodnou obmenou klasických raňajkových kaší, či cereálií. Ľudia s potravinovými intoleranciami a alergiami sa nemusia tejto pochúťky vzdať. Príprava palacinky je jednoduchá, rozdiel je iba v predpríprave cestíčka, ktoré si môžete zamiešať už večer. Výhodou takýchto palaciniek je, že sú bez lepku, bez vajec a bez mlieky, jednoducho surovín, ktoré sú veľmi častým alergénom.

INGREDIENCIE:

  • 200 ml ryžového nápoja, alebo mandľového, špaldového. Ak nemáte alergiu na mlieko, môžete použiť aj mlieko. A ak nemáte doma žiaden nápoj  palacinky pripravíte aj s vodou
  • 100 g pohánkovej múky
  • 5 g repkového oleja na opekanie
  • 3 g morskej soli
  • 30 g malinového džemu alebo iného podľa chuti
  • 10 g kvalitnej horkej čokolády
  • 10 g orechov podľa chuti
  • 140g čerstvého ovocia

POSTUP:

Pohánkovú múku zmiešajte s ryžovým nápojom na hladké cestíčko a nechajte ho 4 hodiny oddychovať prikryté na kuchynskej linke. Múka sa dobre previaže s tekutinou a preto nie sú potrebné vajcia. Môžete mierne osoliť. Po 4 hodinách upečte na panvici s nelepivým povrchom 4 palacinky. Palacinky natrite malinovým džemom a naplňte nakrájaným ovocím. Preložte ich a posypte nastrúhanou horkou čokoládou a nasekanými orechmi. Ak nechcete palacinky s ovocím, pripravte si ich s tvarohom, alebo na slano s avokádom a zeleninou.

Výživové hodnoty: 461kcal, Sacharidy: 77g, Bielkoviny: 9g, Tuky: 13g

MRKVOVÁ NÁTIERKA

Táto nátierka je netradičná, nepoužíva sa v nej maslo, margarín, ani tvaroh, či syr.

INGREDIENCIE:

  • 400g sladšej mrkvy, karotky
  • 15g jarnej cibuľky
  • šťava z jednej limetky prípadne citróna
  • 2 lyžice sezamových semiačok
  • petržlenovú vňať
  • 2-3 čajové lyžičky sezamovej pasty – tahini (podľa chuti)
  • soľ, korenie, mletý koriander

POSTUP:

Mrkvu očistite, nakrájajte na kolieska cca1 cm hrubé a varte na miernom plameni cca 10 minút. Mrkva nemá byť rozvarená, ale uvarená „al dente“. Po uvarení zlejte vodu a nechajte trochu vychladnúť. Medzitým nakrájajte najemno cibuľku, petržlenovú vňať. V mixéri rozmixujte mrkvu na pyré, pridajte cibuľku, petržlenovú vňať a dochuťte šťavou z limetky, tahini pastou, soľou, korením a koriandrom. Sezamové semiačka opražte na suchej panvici. Podávajte najlepšie s čerstvým ražným chlebíkom, zeleninou, posypané opraženým sezamom.

Výživové hodnoty: 70 kcal, Sacharidy: 7 g, Bielkoviny: 2 g, Tuky: 3 g

PŠENOVÝ NÁKYP SO SUŠENÝM OVOCÍM A TOFU

INGREDIENCIE:

  • 200 g pšena (prosa)
  • 200 ml špaldového mlieka
  • 120 g tofu natural
  • 1 vanilkový cukor
  • polovica vanilkového lusku
  • 30 g sušených fíg
  • 30 g sušených marhúľ
  • 30 g sušených sliviek
  • 30 g sušených brusníc
  • 2 g mletej škorice
  • 30 g trstinového cukru
  • 20 g masla alebo ghí
  • 2 vajcia
  • slivkový kompót

POSTUP:

Pšeno prepláchnite vriacou vodou, aby sa stratila horká chuť. Uvarte ho podľa návodu, pozor, nerozvarte ho. Sušené ovocie nakrájajte na drobné kúsky, tofu nastrúhajte. Uvarené pšeno a ovocnú zmes zmiešajte. Rozšľahajte vajcia s cukrom a primiešajte do zmesi pšena a ovocia. Zmes zarovnajte do zapekacej misky, ktorú ste vytreli maslom. Pečte v horúcej rúre pri 200 stupňoch Celzia cca 25 minút. Pred podávaním posypte nákyp škoricou a vanilkovým cukrom. Podávajte so slivkovým kompótom.

Výživové hodnoty 431 kcal, Sacharidy: 69,3 g, Bielkoviny: 15 g, Tuky: 11,7 g